O produkcie

„Opakowania na żywność z cienkich płatów drewna”

Opakowania z cienkiego płatu drewna do serwowania różnego rodzaju przystawek, przekąsek, a także świeżej żywności. Jest to produkt do wielokrotnego użytku i w Europie staje się coraz bardziej popularny. Ich niewielkie kształty pozwalają na umieszczenie ich gdziekolwiek na stole, a lekka waga, w przypadku większych rozmiarów, zapewni komfort w użytkowaniu jako zamiennik tradycyjnego półmiska ceramicznego. Opakowania z cienkiego płatu drewna to świetna ekologiczna alternatywa dla klasycznych naczyń na przekąski i nie tylko. Równie dobrze eksponują się na nich świeże owoce, grzyby, wędliny i sery na półkach sklepowych jak i na straganach z ekologiczną żywnością. Opakowania są bezpieczne dla żywności i nie zmieniają smaku potraw nawet w kontakcie z półpłynnymi produktami. Opakowania nie nadają się do ciekłych produktów spożywczych.

Kształty

Najbardziej cenionym kształtem, ze względu na unikatowe walory estetyczne, jest miseczka w kształcie łódki. W ofercie posiadamy także inne kształty, tj. koszyczki, kubeczki, rożki czy miseczki okrągłe lub kwadratowe.

Materiał

Miseczki wykonane są w większości z drewna z potwierdzonym certyfikatem FSC:

  • Brzoza nadaje jasny kolor tła i poczucie świeżości eksponowanych produktów.
  • Topola dzięki swym ultralekkim właściwościom zapewnia poczucie komfortu użytkownika.
  • Natomiast walory sosny mongolskiej wynoszą nasze opakowania na poziom wyżej, dzięki swym unikatowym naturalnym właściwościom antyseptycznym (bakteriobójcze i grzybobójcze) chronią świeżą żywność przed zepsuciem i przedłużają termin przydatności do spożycia serwowanych przekąsek i przystawek.

Ekologia i zdrowie

Nasze opakowania wykonane są z unikalnego odnawialnego i biodegradowalnego surowca jakim jest naturalne drewno zgodnie z PN-EN 13432: Opakowania – Wymagania dotyczące opakowań przydatnych do odzysku przez kompostowanie i biodegradację*.

Ważnym elementem łączącym jest eko-klej ze śladowymi ilościami formaldehydu, ale bez fosforów. Początkowo stosowany był 100% naturalny klej z krochmalu, ale po dłuższym okresie opakowania ulegały zepsuciu na łączeniach ze względu na wysoką auto-biodegradowalność (mąka sama w sobie jest świetną pożywką dla bakterii i grzybów). Rozwiązaniem było zastosowanie eko-kleju klasy „E0” (tzn. zawartość formaldehydu < 1 mg/m; < 1 ppm), co oznacza, że zawartość formaldehydu w kleju, odpowiada zawartości formaldehydu (naturalnego antyseptyka) w suchym drewnie co spełnia najwyższą europejską normę REACH**.

*Normą europejską dla materiałów nadających się do kompostowania jest DIN EN 13432. Przy odpowiednim kompostowaniu przemysłowym po 80 dniach ponad 90% produktu uległo biodegradacji, a po 6 miesiącach najmniejsze cząsteczki poniżej 2 mm uległy całkowitej biodegradacji.

** Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 (rozporządzenie REACH) weszło w życie w dniu 1 czerwca 2007 roku. Skrót REACH, oznacza Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, a więc: rejestracja, ocena, udzielanie zezwoleń i stosowane ograniczenia chemikaliów (środków chemicznych). REACH jako rozporządzenie unijne, obowiązuje w takim samym stopniu w sposób bezpośredni we wszystkich państwach członkowskich.